En af de største udfordringer for de kvinder jeg hjælper, er hvordan man holder motivationen på den lange bane.

Sagen er, at et vægttab ER en livsstilsændring – hvis det skal holde. Men hvad skal man så gøre, når man er udfordret med både fertilitet og vægttab, for at bevare motivationen på den lange bane? Jeg har taget de 3 trin, som jeg synes er de vigtigste, for at komme i mål med vægttabet.

1) Sæt et mål

Hvor meget skal du tabe dig? Måske ved du det ikke helt, men så vælg selv. Prøv om du kan få dit bmi ned under 30, så er du ikke helt galt på den. Regn med, at du kan tabe dig ½-1 kilo om ugen. En god retningslinje – og garantien, jeg selv bruger i mine forløb – er 10 kilo på tre måneder.

SMART mål

Man siger, at et mål skal være SMART – det vil sige Specifikt, Målbart, Tiltrækkende, Realistisk og Tidsbestemt – og jo flere af disse elementer du går igennem, jo lettere vil det være for dig at overholde og opnå vægttabet.

2) Overvind omstændighederne 

Det med omstændighederne er også det, jeg kalder dårlige undskyldninger. Ja, det er lidt hårdt, jeg ved det godt, men lad mig uddybe det lidt.

Hvis du for eksempel vil ud og løbe om aftenen eller til træning, så kan omstændighederne være, at det regner. Det er noget, som du burde have kunnet forudse (vi bor jo i Danmark 😉 ). Løsning: Hav en plan B, hvis det sker.

Hvis du for eksempel ikke kan forstå, hvordan du igen og igen ender med at købe færdigretter eller take away, når du nu har besluttet dig for, at købe sundt ind og lave sund mad, ja, så har jeg to aha-er her:

  1. Dårlig planlægning – du får ikke købt ind hver uge efter en god madplan, og du får sandsynligvis heller ikke købt ind, når du er mæt. Løsning: Afsæt en fast tid hver uge, hvor du (og din partner) sætter jer sammen og laver madplan. Få besluttet hvornår og hvem, der køber ind, så det ikke bliver når I er allermest sultne, og lad den, som er bedst til at overholde indkøbssedlen, købe ind.
  2. Du har ikke fået truffet en reel beslutning. Ja, den gør lidt ondt, den her, men havde du det, ville du ikke stå her nu. Men ved at bruge mine løsningsforslag lige ovenfor, bliver det lettere at komme videre. I øvrigt, det med beslutninger er også noget af det, vi arbejder med, på mit 1:1-forløb.

Så altså, se på hvilke omstændigheder, der plejer at spænde ben for dine intentioner, og få lavet en plan for, hvordan du undgår det fremover.

3) Sæt delmål og beløn dig selv

Denne her er faktisk den allervigtigste, hvis jeg skulle vælge en enkelt. For hvis vi skal holde motivationen, kan det ikke nytte noget, at vores mål ligger et halvt eller et helt år ude i fremtiden – eller måske endda endnu mere. Vi er NØDT til at have mindre mål – måske 5 eller 10 kilo? – og så belønne os selv, hver gang et sådant mål er nået.

Der er mange måder, vi kan belønne os selv på. En tur i bio, skønhedsbehandling, et nyt stykke tøj, en hyggeaften med veninder eller din partner – det er kun fantasien, der sætter grænsen her. Og mangler du inspiration, så prøv eventuelt at tale med dine nærmeste, måske de har nogle ideer? Eller måske de endda gerne vil være med.

Bonus: Kom hurtigt tilbage på sporet

MEN vi falder alle sammen i en gang i mellem – og jo hurtigere vi accepterer det, jo lettere er det at lave en strategi for, hvordan vi kommer tilbage igen – med mindst mulig skade.

Og det allerførste skridt er faktisk accepten af, at det går galt. Så hvad gør vi, når det sker?

  1. Registrer hver gang det er gået godt. Den simpleste måde er en kalender. Helst en fysisk kalender, men alternativt kan din telefon også bruges. Du kan markere med krydser eller en emoji. Efterhånden vil du få lavet en lang række af krydser/emojis, som gør, at det kan være sværere for dig at bryde kæden.
  2. MEN vi er mennesker, så det sker sandsynligvis alligevel – det ville være naivt at tro, at vi er perfekte. Derfor lav den aftale med dig selv, at når du kommer til at bryde kæden, så gør du det kun én gang, og så skal der gå MINDST 7/10/14 dage, før det sker igen.
  3. Og så husk at se tilbage på hvor langt du er nået. Den her er noget rigtig mange glemmer. Men når vi går i den daglige trummerum, hvor vi synes, at vi ikke rigtigt når nogen vegne, at den enkelte dag ikke gør en forskel, hverken positivt eller negativt, når vi lever sundt eller usundt, så glemmer vi det lidt. Vi glemmer, at det handler om det lange, seje træk, hvor vi ikke kan se resultatet på en enkelt dag. Ser du derimod en eller tre måneder tilbage, kan du tydeligt se forskel. Og derudover vil du også begynde at kunne mærke forskel indeni, i forhold til hvad du tænker og dine værdier, men det er til et helt andet blogindlæg.

Bedste hilsner,

Pia / Fertilitetsmentor

PS. Jeg nævnte mit 1:1-forløb et par gange i løbet af blogindlægget, og kunne du tænke dig at høre mere om det, vil jeg anbefale dig at booke en tid til en samtale med mig, hvor vi sammen kan se på hvor dine udfordringer er, så du kan få noget hjælp til at komme videre, og måske, hvis jeg føler, at jeg kan hjælpe dig videre, kan tale om mit 1:1-forløb er noget for dig.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *