Tanker – følelser – handlinger

Ifølge psykologien er det vores tanker, som styrer vores følelser, som igen styrer vores handlinger. Og vores gentagne handlinger bliver så til vaner, som igen giver os vores resultater.
 
De fleste mennesker forsøger at ændre på deres handlinger for at få nogle bedre vaner – og i sidste ende de resultater de ønsker. Problemet er bare, at de ændrer det forkerte sted.
 
Der er jo en årsag til, at mange af os gang på gang på gang har forsøgt at få bedre vaner, måske endda er kommet i mål med et mindre vægttab over en periode – for så lige pludselig at blive slået tilbage til start…
 

De svære følelser

Hvad skete der? Jo, NOGET “fik dig til” at overtræde din aftale med dig selv… Dette noget kan både være, at du ikke har truffet en rigtig beslutning (noget vi kommer ind på i en senere træning), men det kan også skyldes, at dine følelser har taget over – husk på, de styrer jo dine handlinger.
 
Dine følelser vil oftest være de negative, hvor jeg selv har oplevet, at ked-af-det-hed og kedsomhed har været de største triggere for mig. Men det kan også være hygge, når vi er sammen med familie eller venner – eller om aftenen foran TVet, hvor vi plejer at spise usundt (yup, been there too).
 
Hvis vi nu fokuserer på de negative følelser (som man især kan have mange af, når man kæmper med at blive gravid), så kommer de fra en tanke – eller flere. Vores tanker giver os jo vores følelser osv., så derfor er det supervigtigt at vi arbejder med at få kontrol over vores tanker. Nej, vi kan ikke styre alle vores tanker, men vi kan arbejde rigtig meget med dem, ved at tvinge os selv til at tænke på positive ting. Derfor har vi Tirsdagstaknemmelighed 😉
 
Alt det her kan måske lyde lidt abstrakt, så derfor har jeg lavet en tegning til dig, som gør det lettere at forstå.

Stick-personen

 
Mød Stick-personen – og nej, det er desværre heller ikke min opfindelse, men derimod Dr. Thurman Fleets ide (Jeg kunne godt finde bedre tegninger, men så var der noget med ophavsrettigheder, som jeg ikke ville risikere at overtræde).
 
Den store øvre cirkel repræsenterer altså vores sind, den øverste del vores bevidsthed og den nederste del vores underbevidsthed – det vi også kan kalde vores tanker og følelser. Det der ligner hår repræsenterer vores fem fysiske sanser.
 
Den nederste cirkel er vores krop – og det er den, som udfører vores handlinger.
 
Kort forklaret: Vi får en tanke – ofte gennem vores fem sanser, det vil sige noget vi ser, hører osv. – som giver os en følelse. Den følelse får os så til at udføre en fysisk handling med vores krop. Alt efter om det er en sansning/tanke/følelse, som er god for os eller skidt for os, vil handlingen blive det samme.

 De svære tanker

Lad mig forklare det med et eksempel: Du hører fra din læge, at du skal tabe dig for at komme i fertilitetsbehandling. Det sætter en masse tanker i gang hos dig: “Hvad nu? Jeg har prøvet at tabe mig før, det lykkedes ikke dengang, måske bliver jeg aldrig mor”. Dine tanker gør dig ked af det og skaber dermed en negativ følelse, som fører til, at du trøstespiser – altså din handling.
 
Hvis du nu forestillede dig, at du i stedet vendte den besked fra lægen om til at tænke: “Okay, så jeg kan selv gøre noget for at komme i fertilitetsbehandling, jeg kan tage kontrollen tilbage”. De tanker vil give dig en optimistisk følelse af at “Jeg skal nok klare den!”. Det vil få dig til at handle anderledes, for eksempel starte med at lave en madplan og indkøbsliste til de sunde ting.
 
Kan du se forskellen på hvordan du kan ændre dine tanker? Ja, jeg ved godt, at det ikke er så enkelt i virkeligheden, men Stick-personen giver os et rigtig godt billede af hvad der sker – og hvor du SELV kan gøre en forskel.
 
Jeg ved godt det her er meget abstrakt første gang man hører om det, men det giver faktisk mening, når man har arbejdet med det et stykke tid.
 
Det første skridt er at blive bevidst om processen. Før vi er bevidste om hvad der sker, kan vi ikke forandre noget
 
Hvad tænker du? Giver det mening? Kom rigtig gerne med dine spørgsmål, så vil jeg besvare dem bedst muligt. Der findes ikke dumme spørgsmål, og hvis du tænker på det, så tænker andre nok også på det. 

Bedste hilsner,

Pia

/Fertilitetsmentor

Skal jeg hjælpe dig i mål med dit vægttab? Så skriv til mig her og jeg vender tilbage hurtigst muligt. Du kan også sende mig en sms på 25116362 med teksten “Hjælp til vægttab, tak”, så ringer jeg dig op hurtigst muligt og giver dig 15 min. gratis og uforpligtende rådgivning

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *