Frustration over ingen graviditet og manglende vægttab

Graviditet og vægttab – de to største udfordringer for de kvinder jeg hjælper. Enten skal de tabe sig for at komme i fertilitetsbehandling eller også skal de tabe sig for at forsøge at blive gravid på den gammeldags måde. Og nogen gange skal de slet ikke tabe sig, men “bare” spise anderledes, så deres krop bliver sundere og deres æg modnes.

Men når man har fået besked om at man skal i gang med livsstilsændringer, kan det godt virke rigtig uoverskueligt at komme i gang. Rigtig mange tror at det er ligesom nytår og nytårsforsætter, hvor man fra den ene dag til den anden skal ændre sit liv radikalt. Men det er ikke sådan man får succes, hvilket også kan ses i træningscentrene – stopfyldte den 2. januar, men med masser af plads mindre end en måned senere.

Men hvad er så det første man skal gøre, når man er udfordret med både graviditet og vægttab? Jeg har taget de første 3 trin, som jeg synes er vigtige for at komme i mål med vægttabet.

1) Vægttab er et maraton

Først og fremmest skal du blive bevidst om, at du skal i gang med et maraton, ikke et sprint. Det vil sige, at du skal indstille dig på at ændre dine vaner på den lange bane, uden at forvente at du når dit mål på tre uger.

Der er et udtryk, som siger, at det tager tre uger at ændre en vane, men det passer ikke altid. Det kommer an på hvad du vil ændre, hvor meget det betyder for dig, osv. Derfor er det vigtigt for dig at blive bevidst om, at det tager tid, for ellers vil du blive skuffet, hvis du tror, at bare du har holdt ud i tre uger, så sidder det fast. Det gør det ikke nødvendigvis.

2) Læg en plan

Og i forlængelse af det, så er det vigtigt at du lægger en plan.

 • Sæt et mål

  Det er fint, at du vil tabe dig, men hvor meget vil du tabe dig? Og hvor lang tid vil du give dig selv? Hvad med delmål – hvor langt skal du nå på en uge? Her siger man generelt, at man skal satse på at tabe ½-1 kilo om ugen, men ellers tal med din læge. I øvrigt er delmål rigtig vigtige, da et stort mål, som ligger langt ude i fremtiden, godt kan være demotiverende. Du har sikkert prøvet at ændre dine vaner før, men er fejlet fordi det gik for langsomt.

 

 • Hvornår vil du starte?

  Det bedste tidspunkt er nu, det næstbedste er så hurtigt som muligt. Jo mere du udskyder til på mandag, næste måned, efter nytår, jo større er risikoen for at du ikke kommer i gang. På den anden side skal det måske ikke være fredag inden du skal til kæmpefest om lørdagen. Men vil du virkelig gerne i gang nu, kan du selvfølgelig aftale med dig selv at du skal passe på til festen eller også bare være helt klar på, at du er tilbage på sporet så snart festen er slut, og ikke først næste mandag.

 

 • Hvad gør du når det går galt?

  Og jo, det vil gå galt, men jo mere forberedt du er på det, des bedre. Tænk for eksempel på hvad der skete sidste gang det gik galt – hvis den situation opstår igen, kan du så gøre noget for at forudse den? Skal du lave en aftale med dig selv om hurtigt at komme tilbage på sporet igen? Skal du sørge for altid at have en sund færdigret i fryseren, hvis det med indkøbet glipper? Hvad kan du gøre for at imødegå de ting?

 

 • Hvordan vil du fejre dine resultater?

  Og her er det vigtigt, at du sørger for at have delmål. For hver gang du har nået et delmål, skal du finde en måde at fejre det på. Det skal måske være hver uge, når du har været på vægten, hvis du har nået dit mål. Men hvordan skal du fejre det? Lav en liste over ting du kan forkæle dig selv med. Skal det være den lækre luksus-te? En halv times fodbad? En smuk buket blomster? Og ved lidt større delmål – den taske eller de sko du har forelsket dig i, som du måske synes var liige lidt for dyr, men som ville egne sig som belønning? Det er kun din fantasi, som sætter grænsen – og DIG, som ved hvad belønning er for dig.

3) Træf en beslutning

Det her er absolut det vigtigste punkt. Ser du, mange mennesker forveksler en beslutning med et ønske eller en intention.

Sammenlign det med når du skal på op om morgenen. Hvis du skal op og på arbejde, så står du op og går på arbejde. Det er en beslutning du har truffet, og derfor gennemfører du den. Selvfølgelig kan du blive syg eller du kan sove over dig, men generelt møder du på arbejde hver dag.

Hvis du skulle behandle dit arbejde, som de fleste behandler deres vægttab, så ville du kun komme afsted ind i mellem. Så ville du blive liggende, når din alarm gik i gang eller du du ville blive afledt af noget andet, som du blev afledt af.

Forskellen er konsekvenser

Forskellen på at passe dit arbejde og passe din livsstilsændring – også når du tror, at du har besluttet dig – er, at bliver du væk fra dit arbejde, får det nogle konsekvenser med det samme. Først kommer det til at gå ud over dine kollegaer, som så skal klare dit arbejde, og på den lidt længere bane bliver de sandsynligvis sure på dig. I sidste ende kommer du sandsynligvis til at miste dit job.

Hvis du ikke passer dine livsstilsændringer, får det ingen ydre konsekvenser – i hvert fald ikke på den korte bane. Du vil jo ikke kunne mærke forskel på vægten fra den ene dag til den anden. Men det får indre konsekvenser, og de er meget farligere. For de gør det lettere for dig fortsat at bryde din aftale med dig selv, og på den lange bane betyder det desværre, at du mister troen på dig selv – for hvem stoler på en, som hele tiden bryder sine aftaler? Og så er det ligemeget om det er med dig selv eller en anden.

Så en beslutning gennemfører du, uanset hvad der sker.

Et ønske eller en intention gennemfører du kun, når omstændighederne tillader det eller der ikke kommer noget i vejen, som du hellere vil på den korte bane.

 

Bedste hilsner,

Pia

/Fertilitetsmentor

Skal jeg hjælpe dig i mål med dit vægttab? Så skriv til mig her og jeg vender tilbage hurtigst muligt. Du kan også sende mig en sms på 25116362 med teksten “Hjælp til vægttab, tak”, så ringer jeg dig op hurtigst muligt og giver dig 15 min. gratis og uforpligtende rådgivning

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *